C 1000 Plus Calivita
Witamina C 1000 Plus z ekstraktem z dzikiej róży. Witamina C jest jedną z najbardziej znanych witamin ze względu na jej niezwykle korzystny wpływ na organizm ludzki. Prawie każdy spożywał witaminę C w dzieciństwie, lub w wieku dorosłym. Nawet jeśli tylko w okresie jesienno zimowym, lub podczas przeziębienia.
Witamina C lub inaczej kwas askorbinowy jest składnikiem odżywczym niezbędnym do życia, którego ludzki organizm nie jest w stanie zsyntetyzować, dlatego też musi być dostarczany ze źródeł zewnętrznych (z pożywienia lub suplementów diety).
Witamina C zalicza się do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie, dlatego w przypadku nadmiernego stresu fizycznego jest eliminowana w dużych ilościach, zwłaszcza w czasie pocenie się.
C 1000 Plus jest to suplement diety zawierający mega dawkę witaminy C, która została uzupełniona o ekstrakt z dzikiej róży pochodzący z uprawy organicznej. Dzika róża jeszcze bardziej zwiększa działanie witaminy C.
Produkt C 1000 Plus ma przedłużony czas uwalniania, co oznacza, że witamina c jest obecna w organizmie nawet przez kilka godzin po połknięciu.
Zalety naturalnej witaminy C w produkcie C 1000 Plus Calivita
- Chroni i wzmacnia układ odpornościowy. Witamina C bierze udział w produkcji leukocytów, limfocytów T i makrofagów
- Jest silnym antyoksydantem, chroni organizm przed wolnymi rodnikami
- To bardzo skuteczna naturalna histamina pomocna w leczeniu alergii
- Zwiększa odporność organizmu na choroby zakaźne (przeziębienia, grypa)
- Stymuluje produkcję kolagenu, substancji obecnej we wszystkich tkankach łącznych organizmu
- C 1000 Plus Calivita chroni organizm przed stresem
- Pomaga w tworzeniu hormonów stresu (adrenaliny i noradrenaliny)
- Uczestniczy w syntezie hormonów kory nadnerczy
- Witamina C ułatwia przyswajanie żelaza, co jest szczególnie korzystne przy anemiach, zwłaszcza w niedokrwistości z niedoboru żelaza
- Poprawia krążenie krwi, rozszerza naczynia krwionośne
- Utrzymuje integralność wewnętrznej struktury naczyń włosowatych
- Zapobiega niektórym chorobom serca (dławica piersiowa, nadciśnienie, zawał serca).
- Szczególnie skuteczna w astmie
- Witamina C 1000 plus jest bardzo pomocna w chorobach neurologicznych
- Reguluje poziom cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu we krwi
- Przyspiesza gojenie się ran
- Ingeruje w regenerację tkanek
- Szczególnie skuteczna w miażdżycy
- Zwiększa wydolność fizyczną u osób wykonujących ciężką pracę
- Zwiększa wydolność fizyczną u sportowców wyczynowych
- Chroni organizm przed czynnikami rakotwórczymi
Komu polecane jest stosowanie C 1000 Plus Calivita
- Wszystkim, którzy chcą mieć silny układ odpornościowy
- Osobom, pracującym w środowisku o zaawansowanym stresie, aby wspierać zdrowie układu nerwowego
- Osobom podatnym na wszelkiego rodzaju infekcje
- Chorym na astmę
- Dla osób, u których zdiagnozowano anemię, zwłaszcza niedokrwistość z niedoboru żelaza
- Wszystkim ludziom w okresie jesienno-zimowym w celu zapobiegania chorobom układu oddechowego: przeziębieniu, grypie, suchemu kaszlowi itp.
- Podczas rekonwalescencji po przebytej operacji
- Dla palaczy zarówno aktywnych, jak i biernych
- C 1000 plus jest polecana dla wszystkich seniorów
- Spożywającym nadmierne ilości alkoholu
- Ludziom mieszkającym w dużych miastach, w których jest duże zanieczyszczenie środowiska
- Osobom przechodzącym chemioterapię i radioterapię w celu złagodzenia objawów
- Dla wszystkich sportowców wyczynowych
- Kobietom stosującym środki antykoncepcyjne
C 1000 Plus Calivita dawkowanie
Jako suplement diety przyjmujemy 1 tabletkę dziennie rano.
Dla nałogowych palaczy i osób które stale spożywają alkohol, zalecane są 2 tabletki dziennie (jedna rano i jedna po obiedzie).
W chorobach dróg oddechowych: grypie, przeziębieniu, alergicznym nieżycie nosa dawkę Witaminy C 1000 Plus można również zwiększyć do 2 tabletek dziennie (jedna rano i jedna po obiedzie).
Witamina C znajduje się zarówno w warzywach (pomidory, ziemniaki, brokuły, brukselka, kalafior, szpinak), jak i w owocach cytrusowych (limonka, cytryna, pomarańcza, grejpfrut), ale także w innych owocach, papai, porzeczkach, truskawkach, melonie i kiwi. Jednak głównym naturalnym źródłem witaminy C są owoce dzikiej róży, w których występuje wraz z tzw. flawonoidami, które potęgują działanie kwasu askorbinowego.
Dzika róża to gatunek rośliny występujący w Europie, północno-zachodniej Afryce i zachodniej Azji. Jest to krzew liściasty, spokrewniony z różą, osiągający wysokość od 1 do 5 metrów. Łodyga rośliny pokryta jest małymi, ostrymi kolcami w kształcie haczyków. Liście rosną w pęczkach po 5 do 7 liści. Kwiaty dzikiej róży są piękne i pachnące, różowe, lub białe, z 5 płatkami o średnicy 4-6 cm.
Owoc dzikiej róży ma elipsoidalny kształt i ciemnoczerwony, lub pomarańczowy kolor. Jednak prawdziwe bogactwo kryje się w środku. Owoce dzikiej róży są najpierw zielone, następnie w fazie wzrastania kolor zmienia się na pomarańczowy. Dojrzała dzika róża ma kolor czerwony.
Owoce dzikiej róży zbierane są od końca sierpnia do października, przed jesiennymi przymrozkami, ponieważ w tym okresie mają największą zawartość witaminy C.
Po zebraniu owoce suszy się naturalnie w miejscu pozbawionym wilgoci, zacienionym, dobrze wentylowanym, przez okres 1-3 tygodni.
Dzika róża ma szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej, szczególnie ze względu na zawarty w niej kompleks witamin: A, B1, B2, C, K, P, E